Biografie

Biografie Marianne OostendorpMarianne Oostendorp is geboren in de Roosendaalse Philipswijk. Haar moeder was huisvrouw, haar vader militair. Na haar middelbare schooltijd verliet ze Roosendaal voor een vervolgopleiding in Arnhem, waarna ze als 18-jarige in Wageningen op kamers ging wonen. Daar werkte ze enkele jaren voor het bureau Studium Generale van de toenmalige Landbouwhogeschool. In haar vrije tijd werd ze correspondent van een plaatselijke krant en dat leidde er in 1976 toe dat ze een vaste aanstelling kreeg.
Verslaggeving, achtergrondartikelen, redigeren, vormgeven, dag- , avond- en weekenddiensten: het werken voor de krant bleek tegelijk een gedegen vakopleiding. Na vijf jaar maakte ze de overstap naar een regionaal dagblad en verhuisde naar Amersfoort. Van daaruit kwam ze in 1985 terecht bij De Telegraaf in Amsterdam als verslaggever en bureauredacteur.
Ondertussen had ze kennisgemaakt met Suriname en daar verschillende verhalen over geschreven. In 1987 trok ze er een half jaar tussenuit om in Paramaribo te wonen en vandaar uit artikelen te schrijven. Weer in Nederland werd ze ‘kampioen kort schrijven’ door haar werk voor de kabelkrant van De Telegraaf.
In 1988 keerde ze terug naar haar geboorteplaats Roosendaal. Ze ging er werken op de binnen-/buitenlandredactie van het Brabants Nieuwsblad. Toen na twee jaar de journalistiek haar een beetje tegen begon te staan en ze de reuring van Amsterdam miste, sloeg ze een andere weg in. Ze ging weer in de hoofdstad wonen en dook als redacteur bij het Shell Technology Centre Amsterdam een nieuwe wereld in: die van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van olie, gas en chemie. Ze werkte er als eindredacteur van een personeelskrant en schreef artikelen voor andere uitgaven van Shell.
Na twintig jaar verliet ze Shell en begon het manuscript te herschrijven waaraan ze een paar jaar eerder was begonnen. Onlangs verscheen haar roman EEN FLES IN DE AARDE bij uitgeverij Elikser.
Naast schrijven en lezen maakt Marianne Oostendorp graag foto’s die ze verwerkt in albums. Ook is ze als het even kan bezig om de inhoud van oude fotoalbums te digitaliseren.